background image
חשוב לדעת

טחורים חיצוניים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים חיצוניים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות השיטה המומלצת שאינה ממומנת על ידי קופת החולים.

טחורים חיצוניים

חשוב לדעת

טחורים חיצוניים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים חיצוניים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות השיטה המומלצת שאינה ממומנת על ידי קופת החולים.

טחורים חיצוניים ניתן להגדיר כוורידים אנאליים מנופחים הממוקמים מחוץ לפי הטבעת הנגרמים כתוצאה של לחצים מתמשכים בבטן. הטחורים החיצוניים מופיעים מתחת לעור סביב פי הטבעת, ובסמוך מאוד לעצבים ולכן הם נוטים יותר להכאיב, לדמם ולגרד הרבה יותר מאשר טחורים פנימיים.

הסיבה המרכזית להופעת טחורים חיצוניים היא ברוב המקרים מאמץ שנגרם תוך כדי תנועת המעיים - אנשים נוטים ״לדחוף״ כאשר הם יושבים בשרותים. אם הטחורים החיצוניים אינם נעלמים בתוך פרק זמן של כשבוע עד שבועיים, רצוי להיבדק אצל פרוקטולוג שבדרך כלל ימליץ על מרככי צואה שיקלו על הכאבים.

גורמים נוספים שעשויים להיות הסיבה להיווצרות טחורים חיצוניים הם: הרמת חפצים כבדים, ישיבה ממושכת בשרותים, דיאטה דלה או נטולת סיבים, משקל עודף, הריון, כתוצאה מעצירות או שלשולים וגם בגלל מיימת - הימצאות של נוזל חופשי בחלל הבטן, שגורמת לנפיחות ולחץ על הבטן והמעיים.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים חיצוניים אבל השיטה המובילה מבוצעת באמצעות הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור החיצוני. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים (חיצוניים, פנימיים או מדממים)..


סימפטומים של טחורים חיצוניים

הטחורים החיצוניים לרוב מאוד מגרדים, ניתן להרגיש אותם במישוש של אזור פי הטבעת והם באים לידי ביטוי בשני אופנים:

דם בצואה - תבחינו במעט דם על הצואה. הדם לרוב מופיע על פני השטח החיצוני של הצואה בצבע אדום בוהק כיוון שלרוב הוא מגיע ישירות מהטחורים החיצוניים ולא ממקומות אחרים במערכת העיכול. הדם לאחר הופעת הטחורים החיצוניים אמור להיות מינימלי ואם תבחינו בדימום משמעותי יותר עליכם לפנות בדחפות לרופא משפחה. תוכלו להרחיב ולקרוא על דימום רקטאלי במאמר דם בצואה .

קרישי דם בטחורים חיצוניים - טחורים חיצוניים עשויים מאוד לכאוב אם הם הופכים להיות טחורים טרומבוטיים - טחור חיצוני עם ״פקק״ או חסימה מכונה בשפה המקצועית טרומבוס. טחור חסום בדרך כלל מקבל גוון של סגול כחול. קריש דם בטחורים (פקקת פי הטבעת) מתפתח בגלל שהדם אינו זורם היטב או בכלל בוורידים (בטחור) וההשפעה של התופעה עשויה להיות מכאיבה מאוד. הגוף לעיתים סופג את קריש הדם ולכן הכאבים נמוגים. כאשר התופעה חולפת, עשוי להיוותר בפי הטבעת תג עור שמפריע ביציאה. פרוקטולוג במרבית המקרים ימליץ על הסרת תגי העור באמצעות מכשיר לייזר או ע״י חיתוך בסקלפל (סכין מנתחים).

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים חיצוניים אבל השיטה המובילה מבוצעת באמצעות הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור החיצוני. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים (חיצוניים, פנימיים או מדממים)..


איך מאבחנים טחורים חיצוניים?

מאחר והסימפטומים להופעת טחורים חיצוניים דומים לסימפטומים של תופעות אחרות, חשוב לאבחן ולבדוק היטב ממה אתם סובלים. פרוקטולוג עשוי לבצע סדרת בדיקות על מנת לקבוע האם אתם סובלים מטחורים חיצוניים. הבדיקות הללו עשויות לכלול: פרוקטוסקופיה, קולונוסקופיה, סיגמואידוסקופיה, אנוסקופיה אולם הבדיקה הפשוטה ביותר מתחילה בבדיקה ויזואלית, לרוב ניתן להבחין בטחורים חיצוניים בעין.

אם הרופא חושד כי אתה סובל מטחורים פנימיים הוא עשוי לבצע בדיקת אנוסקופיה שבוחנת את החלק הפנימי בפי הטבעת. לקריאה מעמיקה אודות בדיקות רקטאליות. שימו לב, אם חלק מהתסמינים כוללים דימום דעו שהדימום עשוי להיגרם בגלל תנאים אחרים ולאו דווקא מטחורים חיצוניים כגון סרטן אנאלי, קרע אנאלי, סרטן במעי הגס, מחלת מעי דלקתית, מורסה פריאנלית ותגי עור.


אפשרויות הטיפול בטחורים חיצוניים

אם נבדקתם ע״י פרוקטולוג ונמצא שאתם סובלים מטחורים חיצוניים, מומלץ לחשוב ראשית על טיפול ביתי הכולל שימוש בתרופות, משחות או תכשירים בשילוב עם אמבטיות חמות שצריך לעשות פעמיים שלוש כל יום למשך 20 דקות בכל אמבטיה. האמבטיה אמורה להיות חמה ככל שניתן ואסור להוסיף למים חומרים או תכשירים שעשויים לגרות את האזור. הפעולה אמורה לעצור את הדלקת שיכולה להחמיר את הדימום ולאפשר לטחורים החיצוניים להיעלם. אם הטיפול בבית לא עוזר, הפרוקטולוג עשוי להציע מספר שיטות להעלמת טחורים חיצוניים כדלהלן:

  1. העלמת טחורים חיצוניים בחום ע״י קרישה - הקרנת אור אינפרא רד שמפחית את גודל הטחורים החיצוניים, מונע ברוב המקרים ניתוח טחורים טראומטי. קראו בהרחבה על טיפול טחורים בקרישה
  2. הסרת טחורים חיצוניים באמצעות קשירת גומיות - טכניקה נפוצה בקופות החולים, מסוכנת מאחר והיא עשויה לגרום לנמק כאשר הקשירה היא ביותר מטחור אחד. קושרים גומייה שחוסמת את זרימת הדם ובכך גורמים לטחור לנשור במהירות רבה יחסית (עד 10 ימים מהפעולה). קראו עוד אודות קשירת טחורים
  3. טיפול סקלרותרפי לטחורים חיצוניים - הזרקת קצף (חומר מטרש) שגורמת לטחור לנשור. עוד על השיטה המובילה בעולם להסרת טחורים חיצוניים ע״י הזרקת קצף
  4. צריבת טחורים חיצוניים - חיסול הטחורים באמצעות מכשיר חשמלי שצורב את הטחור וגורם להעלמותו.
  5. ניתוח כירורגי לטחורים חיצוניים - רק כאשר אין ברירה (או כסף לטיפול פרטי ולמרות שלא מדובר בסכומים מטורפים) וכאשר רמת הטחור היא 4 (הדרגה הגבוה ביותר של טחורים), עוברים ניתוח שמסיר את הטחורים החיצוניים. ניתוח לכריתת טחורים חיצוניים מבוצע רק בחולים שסובלים מדימום ומכאבי תופת בקופת החולים ועל חשבונה.

טיפול מתקדם לטחורים חיצוניים בסקלרותרפיה איננו ממומן ע״י קופות החולים, אם אינכם רוצים לסבול מכאבים חזקים במהלך ניתוח להסרת טחורים חיצוניים ולאחריו כפי שקורה כיום, טיפול פרטי מקצועי ומהיר הוא האפשרות הטובה ביותר עבורכם! התייעצו עם טובי הפרוקטולוגים בישראל, מלאו טופס קצר מיד בהמשך וקבלו מענה לכל שאלה.


איך מונעים טחורים חיצוניים?

צורכים מזון עשיר בסיבים - מניעת טחורים חיצוניים מתחילה בשינוי הרגלי התזונה. מזון דל בסיבים הוא גורם משמעותי להתפתחות הטחורים החיצוניים. יש לצרוך מידי יום כ- 30 גרם סיבים כולל אכילת פירות וירקות טריים, לחם מחיטה מלאה ודגנים. רצוי לשדרג את התפריט החדש בהדרגה וזאת כדי למנוע נפיחות, בחילה ותופעות אחרות שעשויות להופיע בקיבה ובמעי כתוצאה משינוי קיצוני של התפריט היומי. חשוב שדעו כי קיימים גם תחליפי מזון לסיבים (סיבי פשתן לדוגמא) שניתן לשלב בתפריט היומי. תחליפי מזון ניתן לרכוש בכל חנות טבע, התייעצו לפני כן עם דיאטנית בקופה או עם גורם מקצועי בחנות הטבע.

שותים הרבה - יש ללגום לפחות 8 כוסות מים ביום! השתייה והסיבים מונעים עצירות שגורמת להופעת טחורים חיצוניים. אם תשתו מספיק (שתן צהוב חיוור) ותצרכו כמות מספקת של סיבים תזונתיים, תנועות המעי יהפכו לקלות הרבה יותר ולא תתאמצו בשרותים ובכך תמנעו מתופעת הטחורים (חיצוניים, פנימיים או מדממים).

עושים ספורט - ישיבה ממושכת בטוח לא עוזרת! עובדים במשרד? צאו להפסקה ונסו לצאת להליכה בת כמה דקות כל פעם שמתאפשר, הגוף יודה לכם. הדם זורם וחוזר בחזרה לכיוון הלב, נגד כוח הגרויטציה ובאמצעות מערכת שסתומים ונקודות לחץ שחייבים תנועה על מנת שהאנרגיה תזרים דם ללב. חוסר פעילות גופנית גורם להצטברות דם בוורידים בתעלה האנאלית והופעת טחורים חיצוניים, הדם גם נשאר ללא תנועה בורידים, עובדה שעשויה לגרום לקרישי דם בטחורים ובוורידים אחרים בחלקים אחרים בגוף ובעיקר ברגליים. רופאים ממליצים על הליכה בת חצי שעה ביום לפחות למשך שלוש פעמים בשבוע.

מתלבשים מתאים - יש להחליף את הלבנים לכותנה בלבד. כמו כן, אסור שהלבנים (תחתונים) יהיו צמודים מידי לפי הטבעת כאשר הטחורים החיצוניים מופיעים, ביגוד לא מתאים עשוי להחמיר את התופעה.

צורכים תחליפי מזון וצמחים - קיים מבחר עצום של תחליפי מזון וצמחים שמובילי שוק מאמינים כי הם יעילים למניעת הופעת טחורים ובעיקר הכוונה היא לביו-פלאבונואידים שנמצאים בפירות הדר, תות שדה, דובדבנים וכדומה.


אודות מחבר ומתרגמת המאמר

המאמר טחורים חיצוניים שמובא לעיל נלקח מתוך מספר סקירות שכתב ד״ר ברוס גינגולד - חבר באיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס ונערך והותאם לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - א. חדר ניתוח מספר רישיון 159709 בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין השאר הליכים שמרניים ו/או ניתוחים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להעלמת טחורים חיצוניים מדממים ברמות חומרה שונות, פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדק בפי הטבעת (פיסורה). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 22/04/2019