background image
חשוב לדעת

טחורים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

טחורים מדממים

חשוב לדעת

טחורים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

טחורים מדממים נחשבים בדרך כלל לשלב מתקדם של היווצרות הטחורים למרות שדימום ברקטום איננו תמיד נובע כתוצאה מטחורים. גם לבעיות אחרות בפי הטבעת (כיבים, פיסטולה, פיסורה, גירויים או גירודים) יש סימפטומים של דימום ולכן חשוב לעבור אבחון מוקדם ככל שניתן על מנת לזהות את המחלה. אם הטחורים אכן מדממים, ברוב המקרים יהיו אלה הטחורים הפנימיים.

דם בצבע אדום מבריק הוא מאפיין של טחורים מדממים, דם כהה מרמז על דימום הרבה יותר למעלה בתעלה האנאלית ולאו דווקא בטחורים מדממים. ישנם שני סוגים שונים של עצבים בפי הטבעת, עצב וִיסְצֶרָלִי (של האברים הפנימיים) שמעביר את תחושת הלחץ ועצב סוֹמָטִי (גופני) המוליך פעימות כאב. זוהי הסיבה שטחורים פנימיים המושפעים מעצבים ויסצרלים אינם גורמים לכאב, בעוד שטחורים חיצוניים המושפעים מעצבים סומטים עלולים להיות כואבים מאוד.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


סממנים של טחורים מדממים

טיפות דם טרי חיצוני או פנימי הוא הסממן הראשון לטחורים מדממים. טחורים מדממים פנימיים יכולים להפריש דם שייראה על הצואה, על האסלה או על נייר הטואלט, ואנשים רבים נחרדים מלראות דם מהחלק הזה בגוף.

אובדן דם כתוצאה מטחורים עלול להיות בכמות כה רבה עד שהסובל עלול להפוך לאנמי (מחסור בברזל), ישנם כאלו שדימום טחורים אצלם הוא כה קיצוני והם מסוגלים להציף את האסלה בדם במהלך יציאה אחת בשירותים. מצד שני, רוב הסובלים מטחורים, מדממים בדרך כלל מעט, אם בכלל. כמעט אצל כולם הטחורים הם במצב שגורם לכאב ושבו וורידי הרקטום ואזור פי הטבעת הופכים לנפוחים. המצב הולך ומחמיר במידה ולחולה יש עצירות, או כאשר בדרך כלל הוא ״מבלה״ תקופה ארוכה בשירותים עם קיבה קשה.

טחורים מדממים גורמים לאי נוחות מרבית שלא להזכיר מבוכה רבה וסבל מתמשך. באופן טבעי, התגובה הראשונית היא פאניקה ומחשבות רעות על איזו מחלה קטלנית, אנחנו ממליצים לא להיכנס לסחרור אולם כל דימום באזור הרקטום מצריך פגישה עם הרופא שבדרך כלל תלווה בבדיקה ואבחון.

ברוב המקרים בהם המטופל מדמם, קרוב לוודאי שהרופא יאתר טחורים מדממים ואז אפשר לנשום לרווחה. בשלב זה צריך להתמקד באיך להיפטר ממערכת הטחורים על ידי שימוש בתרופות מקומיות ושינויים בתזונה היות ואם מזניחים, המצב עלול להחמיר ואפילו להגיע לשלב שבו תאלצו לעבור ניתוח טחורים.

בדרך כלל דימום מפי הטבעת, בשירותים או על נייר הטואלט הוא הסימן הראשון לטחורים פנימיים. טחורים מדממים בדרך כלל אינם מלווים בכאבים וזאת מפני שקצוות העצבים אינם שכיחים בפנים כמו בחוץ. במידה ולא תעברו טיפול מהיר, יתחילו גירודים המלווים בצריבה וגם תסבלו מכאבים שמתגברים לאחר כל יציאה. בגלל המבנה הטבעי של הטחורים, כל מאמץ יגביר את הכאב. שסתומים וקירות חלשים בתעלה האנאלית וברקטום הם גורם מצטבר שתורם לטחורים לדמם.

כל הגורמים שהוזכרו קודם לכן הם בעיות שהמרכיב הראשי שלהן הוא יציאה קשה דרך הרקטום. לכל הסימפטומים הללו יש מכנה משותף אחד והוא תזונה לא נכונה.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


מעבר דם טרי דרך פי הטבעת והיבטים נוספים

הסממן הנפוץ ביותר לטחורים פנימיים הוא דם אדום ומבריק, שרואים על האסלה או על נייר הטואלט וזהו מצב המכונה המטוצ’סיה או Hemochezia (מעבר דם טרי דרך פי הטבעת), במידה והתופעה אינה מטופלת בזמן, הטחורים יצאו ממקומם דרך פי הטבעת ויקבלו את התסמינים של טחורים חיצוניים שכוללים כאבים עזים, נפיחות וגושים מסביב לפי הטבעת.

ישנם מספר גורמים שעלולים להוביל ליצירת מבנה של טחורים והם כוללים הרגלי יציאה לא סדירים (עצירות או שלשול), מאמץ, תזונה לא מתאימה (דלה בסיבים), התעמלות שיוצרת לחץ תוך בטני (מאמץ מתמשך), הריון, גיל, תורשתיות ומחסור שסתומים בוורידי הטחורים.

גורם אחר שמגביר את הלחץ על הורידים האנאליים הוא השמנת יתר וישיבה משרדית ממושכת. במשך ההיריון, לחץ מהעובר על הבטן והשינוי ההורמונאלי גורמים לכלי הדם של הטחורים להתרחב, הלידה גם גורמת ללחץ בין בטני.


הגורמים לטחורים מדממים

הסיבות להופעת טחור מדמם הם: שסתומים וורידים אנאליים חלשים במיוחד, עצירות חמורה, לחץ על וריד השער, התאמצות בזמן תנועת המעיים במהלך היריון, שתייה מרובה של קפאין ומשקאות אלכוהוליים, לחץ דם גבוה, לחץ מוגבר על שרירי הרקטום בגלל מערך שרירים לקוי ותנוחות לא טבעיות של הגוף המשפיעות לרעה על השרירים כמו למשל במהלך ישיבה ממושכת בשרותים.


טיפול בטחורים מדממים

יש לגמוע הרבה מים – לפחות שני ליטרים ביום. יציאה קשה מהרקטום מגרה את הורידים באזור היציאה ושתיית מים מרובה עוזרת בריכוך חומרי הפסולת. יש לאכול יותר סיבים עם כל ארוחה. הסיבים מתנהגים כספוג וקולטים יותר נוזלים שנותנים נפח לפסולת הגוף לסילוק קל ומהיר. מומלץ לאכול בזמנים קבועים ולבחור באוכל בריא עם דגש מיוחד על ירקות ופירות.

במירוץ אחר השעון אוכלים בחיפזון מזון עתיר קלוריות. מומלץ להפסיק לבלוס בחיזפון ולשמור על לוח זמנים קבוע של ארוחות. יש לצרוך תוספי מזון המכילים עשבי מאכל המיטיבים עם בריאות הורידים והמשפרים את העיכול ולדוגמא בוטשרס ברום (Butcher’s Broom), שורשי מרשמלו, קליפת בוקיצה חלקלקה, שורש אדום ונענע חריפה שלכולם יש סגולות רפואיות טבעיות.

חשוב לנקות בקביעות את הרקטום עם מים ועם נר מיוחד או חוקן בעזרת תמיסות מיוחדות לשטיפת חומרי הפסולת והרעלים. טבילה באמבטיה חמה מספר פעמים ביום היא חשובה ועוזרת ואם כל מה שעשיתם לא הועיל פונים לשיטות הטיפול היעילות יותר בהם ניתוח טחורים (כשאין ברירה) או באמצעות השיטה המומלצת ביותר המבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש ישירות לטחור המדמם - סקלרותרפיה.


אודות מחבר ומתרגמת המאמר

המאמר תורגם מסקירה שנכתבה ע״י דוקטור מארק אוון גילדר מניו יורק ארה״ב - חבר באיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס ונערך והותאם לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - א. חדר ניתוח מספר רישיון 159709 בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להעלמת טחורים ברמות חומרה שונות, פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי פיסורה (סדק בפי הטבעת). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019