background image
חשוב לדעת

פיסורה אנאלית היא למעשה פצע בצורת סדק שנוצר בפי הטבעת. אבחון מקצועי ומהיר של הפיסורה יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של פיסורה, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאיננה ממומנת על ידי הקופה.

ניתוח פיסורה (סדק)

חשוב לדעת

פיסורה אנאלית היא למעשה פצע בצורת סדק שנוצר בפי הטבעת. אבחון מקצועי ומהיר של הפיסורה יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של פיסורה, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאיננה ממומנת על ידי הקופה.

פיסורה אנאלית היא קרע קטן או כיב מסביב לעור שעוטף את פי הטבעת. הפיסורה גורמת לכאב חד, צורב וכוויתי מסביב לפי הטבעת, במיוחד לאחר ישיבה בשירותים. הכאב עלול להמשך שעתיים לאחר יציאה והוא כאב לא קל בלשון המעטה.

הסוגר הפנימי והחיצוני הם שרירים השולטים על פתיחה וסגירת פי הטבעת על ידי הרפיה ומתיחה. שני השרירים צריכים להרפות במהלך תנועת המעיים, אפשר להרפות ולכווץ את הסוגר האנאלי החיצוני, אך לא את הפנימי. בגלל הכאב שהפיסורה גורמת, הסוגר הפנימי יכול לקבל עיוות, מה שמגדיל את הלחץ בפי הטבעת ומקשה עוד יותר על היציאה. חיתוך בסוגר הפנימי מונע ממנו את העיוות, כלומר המאמץ קטן יותר בשירותים ופחות לחץ מופעל על הפיסורה ולכן היא יכולה להחלים.

המלצה חשובה!

סובלים מפיסורה ומחפשים פתרון? הרשמו עכשיו לבדיקה המבוצעת ע״י טובי הפרוקטולוגים בתחום המשתמשים בכל השיטות החדשניות והמתקדמות לריפוי הפיסורה שהטובה שבהן מבוצעת ע״י הזרקת בוטוליניום ושימוש במכשיר המפיק גלי רדיו שמעלימים את הסדק ללא כאבים, מלאו את הטופס הקצר באתר והפתרון לכאב יהיה מוחלט ומהיר.


אפשרויות הטיפול בפיסורה (לא ניתוח)

ניתוח פיסורה מומלץ בדרך כלל כאשר טיפולים אחרים נמצאו לא מתאימים או בלתי יעילים כגון שימוש במשחות למשל שגורמות להרבה מאוד תופעות לוואי ולמרות זאת בשלבים הראשונים של הפיסורה (כאשר לא מדובר בפיסורה כרונית) כדאי לנסות משחה לפיסורה. באופן כללי יש פתרון אחד מצוין (בוטוקס וקרני רדיו) ופתרונות אחרים בינוניים שעוזרים לחלק קטן מהמטופלים.

ישנן תרופות הכוללות בוטוליניום טוקסין (בוטוקס או דיספורט) שיוצרות Chemical sphincterotomy (הפרדת סוגר כימית) בשילוב עם טכנולוגיית קרני רדיו שמסירה את הרקמה בפי הטבעת, מדובר בטיפול יעיל ומומלץ במיוחד. טיפול זה מחולק לשני שלבים, בשלב הראשון (טיפול ראשון) מזריקים בוטוקס שמרפה את השרירים ומונע את הכאב שנלווה ליציאות בשירותים (תוך שעות ספורות עד 48 שעות) ומעלים כאבים שנלווים לפיסורה, לאחר יומיים שלושה מבוצע החלק השני של הטיפול בעזרתו מסירים את הרקמה, מדובר בטיפול פרטי שאינו מבוצע בקופות החולים אולם הוא נחשב לטיפול המוביל והמתקדם ביותר לפיסורה.

אפשרויות חלופיות אחרות כוללות תרופות להרגעת המקום ובמיוחד להרגעת השריר הסוגר כגון: הרדמה מקומית, גליצריל, טריניטרייט, וקלציום. שימוש במרככי צואה למעבר רך בשירותים ועוד טיפולים טבעיים אחרים.

המלצה חשובה!

סובלים מפיסורה ומחפשים פתרון? הרשמו עכשיו לבדיקה המבוצעת ע״י טובי הפרוקטולוגים בתחום המשתמשים בכל השיטות החדשניות והמתקדמות לריפוי הפיסורה שהטובה שבהן מבוצעת ע״י הזרקת בוטוליניום ושימוש במכשיר המפיק גלי רדיו שמעלימים את הסדק ללא כאבים, מלאו את הטופס הקצר באתר והפתרון לכאב יהיה מוחלט ומהיר.


הכנה לניתוח פיסורה כשאין ברירה

הרופא ינחה כמובן את המטופל כיצד להתכונן לניתוח, במידה והחולה מעשן הוא יתבקש להפסיק, העישון מגדיל את הסיכון לדלקת באזור ומאט את ההחלמה. ניתוח פיסורה אינו מצריך אשפוז ולאחר כ - 6 שעות במחלקת התאוששות תשחוררו ברוב המקרים הביתה. הניתוח קרוב לוודאי יתבצע תחת הרדמה מלאה כלומר החולה לא יהיה בהכרה במהלך הניתוח.

ניתן לבצע את הניתוח גם בהרדמה אזורית נויראקסיאלית (הרדמה סיפינלית) - מזריקים לאזור עמוד השדרה חומרים מאלחשים שיחסמו את הכאב מהמותניים למטה והחולה יהיה ערני במשך הניתוח. אסור לאכול או לשתות שש שעות לפני הניתוח. האחות תכין אותך להליך כולל לבוש ייחודי עם גרביוני לחץ שמונעים היווצרות גושי דם בוורידי הרגליים, לאחר מכן יזריקו לך תרופה שמונעת גבשושיות הנקראת הפרין (heparin).


סוגי ניתוחים להעלמת הפיסורה

  1. ניתוח הסרת הסוגר הצדדי הפנימי – בניתוח זה שיעור ההחלמה הוא הגבוה ביותר מבין מגוון הניתוחים לריפוי פיסורה אנאלית. הרופא יבצע חתך קטן בשריר הסוגר הפנימי לאורך הסדק ולאחריו יוצמד פד על פי הטבעת שיעזור במניעת הדימום.
  2. כריתת הפיסורה – הוצאת הפיסורה האנאלית לגמרי והשארת פצע פתוח כדי שיחלים בעצמו. הניתוח יכול להתבצע יחד עם הסרת הסוגר הצדדי הפנימי או עם תרופות כמו גליסריל, טריניטרייט או ע״י הזרקות בוטוליניום טוקסין. כריתת פיסורה מבוצעת בדרך כלל כאשר מטפלים בפיסורה אנאלית אצל ילדים וזאת כדי למנוע נזק קבוע לשריר הסוגר הפנימי.
  3. קידום רקמות (Advancement flap) - קידום רקמות היא טכניקה הכוללת מיקום מחדש של רקמות הרוסות בפיסורה עם רקמות בריאות. ניתוח שכזה מומלץ לחולה שאינו מסוגל לשלוט על הגזים או כשיש חשש לבריחת צואה.

 


מה מתרחש לאחר ניתוח פיסורה?

בסיום הניתוח ולאחר השחרור תקבלו אנטיביוטיקה למניעת זיהום. אם סובלים מכאבים ניתן לרכוש פרסטמול או איבופרופן. תמיד מומלץ לקרוא את ההוראות על התגית ובמידה וישנן שאלות לשאול את הרוקח. אין ליטול תרופות המכילות קודאין בגלל שהן עשויות לגרום לעצירות.

ההרדמה הכללית או המקומית משפיעה על התפקוד הכללי, לכן אין לנהוג ברכב וגם ממש לא מומלץ לצרוך משקאות אלכוהוליים. חשוב להחליף את התחבושות ולבדוק שהחלמת המקום תקינה. בהזדמנות זו רצוי למרוח משככי כאבים (אם כואב). יש להסיר את התחבושת לפני כל יציאה לשירותים, לשטוף בזהירות ולייבש את המקום היטב לאחר מכן.

ההחלמה הסופית מניתוח פיסורה עלולה להמשך חודשים, זמן ההחלמה אינו אחיד ומשתנה בין מנותח למנותח, בכל אופן מספר ימים לאחר ההליך תרגישו הרבה הרבה יותר טוב.


סיכונים בניתוח להסרת פיסורה

כמו בכל הליך רפואי ישנם מספר סיכונים הקשורים לניתוח פיסורה אנאלית. סיכונים ספציפיים שמשתנים בין חולה זה או אחר בגלל תנאיו הרפואיים האישיים אינם כלולים ברשימה מטה. תופעות הלוואי הן אינן רצויות אך רובן הן תופעות זמניות שמופיעות לאחר ניתוח פיסורה.

באופן כללי ישנה הרגשת צריבה וקושי מיוחד לשבת עד להחלמה המלאה של הסדק. הסיבוכים מהניתוח כוללים זיהום שעשוי להתפתח ולהפוך לכיב אנאלי המצריך ניתוח נוסף, נזק לשריר הסוגר האנאלי – מה שיכול להשפיע לרעה על השליטה בתנועת המעיים ולגרום לבריחת צואה וגם פיסורה מחודשת – יתכן שפיסורה חדשה תופיע שוב פעם על כל המשתמע!!!


אודות מחברי ומתרגמת המאמר

המאמר תורגם מסקירות שכתבו ד״ר סוזן קלר ודוקטור ג׳ימס מארק קלי מניו יורק - חברי האיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס. הסקירות נערכו והותאמו לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - אחות מוסמכת חדר ניתוח (מספר רישיון 159709), בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להסרת טחורים ברמות חומרה שונות (בעיקר 3 עד 4), פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדק בפי הטבעת כולל לפיסורה כרונית. הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019