background image
חשוב לדעת

טחורים פנימיים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

טחורים פנימיים

חשוב לדעת

טחורים פנימיים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

טחורים פנימיים אפשר להגדיר כוורידים אנאליים שצוברים נפח בגלל לחץ מתמשך בבטן. הטחורים הפנימיים נוצרים כאשר גדילת הנפח מתחילה לחרוג אל הערוץ האנאלי. הגורמים לטחורים הפנימיים וללחץ המתמשך הם שונים כאשר הבולטים שבהם הם: יציאה קשה, הרמת משקל רב כבד או הריון.

גורמים נוספים שעלולים להיות הסיבה להיווצרות טחורים פנימיים הם שלשול, הקאות או שיעולים תכופים, ישיבה לזמן ממושך, סגנון חיים משרדי, שומן יתר, תזונה עם מעט סיבים, שחמת הכבד, דלקת אנאלית או דלקת רקטום ומחלות כרוניות.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


כיצד ומדוע מתפתחים טחורים פנימיים?

רוב הטחורים הפנימיים מתחילים להתפתח בקצה הרירית של הערוץ האנאלי מה שמאפיין את ההגדרה של הטחורים הפנימיים. הסיבה להתפתחותם היא שהרקמה הרירית שמכסה את הערוץ האנאלי היא הרבה יותר דקה ועדינה מאשר העור, ולכן היא תהיה הראשונה אליה יפרצו הוורידים. מלבד זאת, החלק הפנימי של תעלת פי הטבעת נתון ללחץ הרבה יותר קבוע מאשר החלק החיצוני של פי הטבעת, אשר גורם ליצירת תנאים מתאימים להופעת טחורים פנימיים.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


תסמינים של טחורים פנימיים

לטחורים הפנימיים אין תסמינים מיוחדים אך ישנם סימנים שנגרמים כתוצאה מהתחלת היווצרותם כאשר הסימן הנפוץ ביותר הוא תחושת גודש או לחץ בתוך תעלת פי הטבעת. רק לעתים נדירות מרגישים כאבים מאחר ואין עצבים רגישים על תעלת פי הטבעת כך שהכאב אינו סממן שכיח של טחורים פנימיים.

הדימום הוא סימן נוסף של הטחורים הפנימיים ואלו מכונים טחורים מדממים פנימיים (הדם הוא אדום מבריק ויכול להופיע על נייר הטואלט, בצואה, על האסלה, או כאשר ישנה נזילת דם כמו בכתם אדום על התחתונים). עם הסימן הראשון של הדימום צריך לגשת מיידית לבדיקה אצל הרופא לקביעה מדויקת של הגורם, שכן יתכן והדימום נגרם עקב גורמים אחרים הרבה יותר חמורים.


טיפול ביתי לטחורים פנימיים מדממים

כאשר קבע הרופא שסיבת הדימום היא תוצאה של טחורים פנימיים, ישנן מספר תרופות לשימוש ביתי לטיפול בטחורים פנימיים מדממים לפני שמגיעים לשלב בו נאלצים לעבור ניתוח כירורגי להסרת הטחורים. אחד הטיפולים הוא אמבטיה חמה שיש לבצע פעמיים עד שלוש פעמים ביום למשך 20 דקות בכל פעם.

כאשר מכינים אמבטיה חמה לטחורים פנימיים אין להוסיף דבר למים ויש לדאוג שטמפרטורת המים גבוהה ככל שניתן. אמבטיה חמה אמורה לעזור לעצור את הדלקת שעשויה להחמיר את הדימום ולאפשר לטחורים זמן מנוחה כדי להתחיל בהבראה.

בנוסף, אין להתאמץ כאשר יושבים על האסלה וגם מומלץ שלא לשבת שם זמן ממושך היות ומפעילים בכך רק לחץ מיותר על הטחורים הפנימיים שמדממים ביתר קלות. שרפרף קטן מתחת לרגלים כאשר יושבים על האסלה יעזור להפחית את הלחץ. כן מומלץ להשיג גם כרית שעשויה מספוג רך לישיבה במקומות אחרים בבית. השימוש בקרח ארוז למטרה זו משפיע לטובה על הדימום, אך יש לזכור שיש לעטוף את הקרח במגבת לפני שהוא יוצר מגע עם העור.

גם איבופרופן שנוטלים בבליעה, מוריד את הדלקת והדימום הנגרמים על ידי הטחורים הפנימיים. פרט נוסף שחשוב להוסיף הוא שבמשך כל הזמן יש להימנע מלהרים חפצים כבדים לפחות בזמן הקרוב וזאת כדי לאפשר לטחורים להבריא ולהשתפר.


שינוי תזונה ואורך חיים כפתרון ארוך טווח לטחורים פנימיים

תזונה עשירה בסיבים - כדי להעלים טחורים לטווח ארוך חובה להתחיל בשינויי תזונה ובסגנון החיים. הגורמים העיקריים שבגינם נוצרים טחורים פנימיים הם ניהול אורך חיים משרדי ותזונה דלת סיבים. כדי להעלים טחורים פנימיים בהצלחה ובאופן קבוע חייבים לאכול מידי יום עשרים עד שלושים גרם של סיבים כחלק יסודי של צריכת המזון היומית כאשר הרופא או הדיאטן ימליץ על הגדלת הכמות במידה והטחורים עדיין גורמים לבעיות. פירות יבשים, ירקות, גרעינים וקטניות הם הדרך המועדפת להגדיל את צריכת הסיבים.

יש להוסיף את המאכלים החדשים לתפריט בהדרגתיות כדי להימנע מנפיחויות ובחילות ובעיות מעי-קיבה אחרות שמתרחשות אצל אנשים שמחליפים את התזונה בצורה קיצונית. אין לשנות תזונה בצורה פתאומית ואין לנסות טיפול בהלם אלא רק לסיים מצב לא טוב של הקיבה ולעבור למצב של בריאות טובה וסגנון חיים מאושר שמשוחרר מטחורים. אם נדרשת כמות רבה יותר של סיבים, ישנם תחליפי מזון לסיבים (סיבי פשתן למשל) שאותן ניתן לרכוש בכל חנות טבע.

התייעצו עם הרופא כדי שזה יעזור להגיע להחלטה איזה מתחליפי המזון הוא המתאים יותר. בנוסף, יש לשתות 8 כוסות מים לפחות ביום במשך כל הזמן כדי להשיג תוצאות טיפול מוצלחות. הגורם הראשי שעומד מאחורי הטחורים הוא העצירות, שתיית כמויות מרובות של מים ואכילת כמות מספקת של סיבים מונעת עצירות, התנועות של המעי נעשות רגילות יותר ומייתרות את הצורך להתאמץ כאשר הולכים לשירותים.

פעילות גופנית חובה - ישיבה ממושכת מעולם לא היטיבה עם הטחורים הפנימיים בין אם זו הסיבה להופעתם ובין אם לא. אם אתם עובדים בעבודה משרדית או בעבודה הדורשת ישיבה, מומלץ לעשות הפסקה מפעם לפעם ולהתחיל בהליכה בכל הזדמנות שמתאפשרת. הדם זורם וחוזר ללב נגד כוח הכבידה ודרך מערכת מסובכת של שסתומים ונקודות לחץ שתלויים בהליכה שלנו ובתנועות כדי שהאנרגיה תדחוף את הדם בחזרה למעלה אל הלב.

הפעילות הגופנית הדלה לא רק שגורמת להצטברות של הדם בוורידים של התעלה האנאלית ומייצרת את הטחורים הפנימיים, היא אף משאירה את הדם ללא תנועה בורידים, מה שעלול לגרום ליצירת קרישי דם ופקקת בטחורים ובשאר חלקי הגוף. בעיה זו עלולה לגרום לכך, שהטחורים יהיו נקודות כאב אומללות עד למצב של איום על החיים עם הופעת קרישי דם ולכן מומלץ בכל מקרה על הליכה למשך 20 דקות ביום לפחות שלוש פעמים בשבוע.

ביגוד - יש להחליף את הבגדים התחתונים לכותנה ושהבגד לא יהיה צמוד כאשר מתחילה הבעיה של הטחורים הפנימיים, גם אם אוהבים בגד הדוק ולוחץ, בזמן שישנם טחורים פנימיים הבגד יכול להזיק ולהחמיר את הבעיה.

צמחים ותחליפי מזון - ישנו מבחר גדול של צמחים ותחליפי מזון בשוק אשר מאמינים כי הם יעילים לטיפול בטחורים. ביופלאבונואידים שנמצאים בריכוז גבוה בפרי הדר, תותים, דובדבנים ועוד, מאמינים כי הם מיטיבים עם טחורים.


אודות מחבר ומתרגמת המאמר

המאמר תורגם מסקירה שנכתבה ע״י דוקטור ברוס גינגולד ממדינת ניו יורק שבארה״ב - חבר באיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס ונערך והותאם לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - א. חדר ניתוח מספר רישיון 159709 בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להעלמת טחורים ברמות חומרה שונות, פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדק בפי הטבעת (פיסורה). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019