טחורים
למעשה לא קיימת הגדרה מדויקת לטחורים בגלל שהאופי הטבעי והמדויק של המילה לא התייצב באופן מוחלט, מבחינה אֶטִימוֹלוֹגְית (התפתחותה והשתלשלותה של מילה) המונח טחורים (בלעז Hemorrhoids) פירושו ״זרימת דם״ שזה אחד הסימפטומים הנפוצים של הטחור. מבחינה קלאסית הטחור מוגדר כהתרחבות מִקְלַעַת (עצבים וכלי דם) הוורידים בתעלה האנלית שנוצרת עקב התגברות מתמדת של לחץ וורידי בכלי דם או התרחבות בשולי פי הטבעת.
תומפסון בשנת 1975 תיאר את מה שנקרא ״כריות פי הטבעת״ כהזדקרות של מבנים בתעלת פי הטבעת שקשורים לקרעים בסיבי התריסריון הנמצאים בתת-רירית פי הטבעת. טחורים הם תופעה די שכיחה הנפוצה במיוחד במשך ההיריון ולאחר לידה. טחורים נוצרים כתוצאה מהגברת הלחץ בורידי פי הטבעת, הלחץ גורם כאבים, נפיחות ולהתפשטות הורידים במיוחד תוך כדי ישיבה.
הגורם הנפוץ להופעת טחורים הוא מאמץ בעשיית הצרכים. עצירות, ישיבה ממושכת וזיהום אנאלי הם גם כן גורמים שתורמים להתפתחות והחמרת המחלה. במקרים אחרים הופעת טחורים יכולה להיגרם כתוצאה ממחלות אחרות.
קיימת אבחנה בין טחורים חיצוניים לטחורים פנימיים - טחורים פנימיים נמצאים בתוך פי הטבעת בתחילת הרקטום כאשר טחורים חיצוניים נמצאים על פי הטבעת וניתן לראותם מחוץ לגוף.
הסממנים לטחורים הם כדלקמן: גירודים בפי הטבעת, כאב אנאלי במיוחד בזמן ישיבה, דם בצבע אדום מבריק על נייר הטואלט או על דפנות האסלה, כאבים חזקים בזמן עשיית הצרכים, גושי בשר קטנים ורגישים מסביב לפי הטבעת ודלקת.
בדיקות לאבחון ואיתור טחורים
פרוקטולוג יכול לאבחן טחור בקלות באמצעות בדיקה רקטאלית פשוטה שנקראת בדיקת מישוש, במהלכה הוא מחדיר אצבע לפי הטבעת של המטופל. באמצעות האצבע, הרופא יוכל לחוש את קצה המעי ולבדוק את הרקטום ולאתר טחורים ותופעות אחרות. גם באמצעות בדיקה בעין ניתן לאתר טחורים (רק חיצוניים כמובן) ובאם יש צורך, ניתן לבצע בדיקות נוספות שישלימו את האבחון כגון:
דגימת דם - בדיקה המגלה הימצאות דם מוסתר בצואה, זו הבדיקה הנפוצה יותר לאבחון הטחורים.
סיגמודיסקופיה – בדיקה פנימית של המעי הגס והרקטום ע״י מכשיר שנקרא סיגמודיסקופ.
אנוסקופיה – בדיקה באמצעות מכשיר שקוראים לו אנו-סקופ המוחדר לפי הטבעת לבדיקת הפרעות.
תוכלו לקרוא עוד ובהרחבה אודות כל הבדיקות ואיך בדיוק מבצעים אותן במאמר בדיקות רקטליות נפוצות.
טיפול ביתי בטחורים
ישנו מגוון רחב של משחות ללא מרשם וגם תרופות מרשם (שמכילות סטרואידים) שמטרתן שיכוך הכאבים, הפחתת הגירוד והורדת הנפיחות, רוב המשחות הללו מכילות חומר בשם לידוקאין שגורם לאלחוש המקום ומפחית כאבים, שימוש ב- ״מי קלי״ עם צמר גפן גם עשוי להקל על הגירוד. רוצים לקרוא עוד קצת על משחות, פתיליות ונרות, ובנוסף על קצף לטחורים? היכנסו למאמר משחות ותכשירים לטחורים.
ישנן עוד פעולות שניתן לבצע שיקלו על הכאב והגירוד שנלווה למחלת הטחורים בהן: לבוש מתאים כגון הלבשה תחתונה מכותנה, ישיבה בתוך אמבט מים חמים למשך 10 עד 15 דקות, תזונה מתאימה שכוללת סיבים שירככו את היציאות למניעת המאמצים בעשיית הצרכים. רצוי להשתמש בנייר טואלט חלק. לא מומלץ להשתמש בנייר טואלט מבושם או עם פיתוחים שמגרה את האזור וכמובן שאסור לגרד את הטחורים מחשש להגברת הגירוי והחמרת הדלקת.
מצבים המחייבים התערבות רפואית
חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה בשלב ראשוני או לגשת לפרוקטולוג באם הסממנים של הטחורים לא משתפרים במהלך הטיפול הביתי או כשיש דימום ברקטום, חשוב שהרופא יבדוק סיבות אחרות שהן יותר חמורות הגורמות לדימום, במיוחד אצל אנשים שלא סבלו מדימומים קודמים.
הנטייה של קופות החולים היא להמליץ על ניתוח אולם ניתן להימנע מכך וברוב המקרים ניתוח טחורים אינו נחוץ! לשם כך כדאי וחשוב להתייעץ עם מומחים לטיפול בטחורים שאינם שייכים לקופה ומקבלים מטופלים באופן פרטי. בעיקר הדברים אמורים לגבי טיפול סקלותרפי לטחורים, טיפול שבמהלכו מזריקים חומר מטרש לטחור ופותרים את התופעה ביעילות מירבית וללא כאב מיותר או ע״י שימוש בדופלר האל להעלמת טחורים כאשר החזרה לשיגרה ותפקוד מלא היא מיד בסיום הטיפולים הללו וזאת בשונה מניתוח כירורגי המלווה בכאבים חזקים שנמשכים מספר שבועות ולעיתים אף יותר מחודש!
טחורים חיצוניים
הטחורים החיצוניים מכוסים בעור ומתפתחים מתחת ל- Pectinate line שהוא הקו המחלק את שני השליש העליונים עם השליש התחתון בתעלה האנלית בתוך הוורידים של המקלעת התחתונה. הטחורים החיצוניים עלולים להתפוקק ולכאוב בגלל מערכת העצבים הסוֹמָטִית (גּוּפָנִית) שמקורה בעצבים בפי הטבעת. במידה והטחורים החיצוניים בולטים כלפי חוץ (לרוב במשך עשיית הצרכים), ניתן לראות ולהרגיש אותם. לפעמים מצטברים גם גושי דם בתוך הטחורים החיצוניים, שגורמים לכאב עז ולמצב המכונה פקקת.
במידה והטחורים החיצוניים נעשים מפוקקים, הם נראים מפחידים ובצבע סגול או כחול ועלולים לדמם בקלות. למרות ״ההופעה המרשימה שלהם״, טחורים חיצוניים לרוב אינם מצביעים על ״מחלה קשה״ וברוב המקרים ניתן לטפל בהם במהירות וביעילות, מה שכן הם גורמים לכאבים חזקים.
בדרך כלל טחורים חיצוניים נרפאים בכוחות עצמם תוך פרק זמן של מספר שבועות אולם אם הכאב חזק מאוד, הפרוקטולוג יוכל להסירם ולהפסיק את הכאב באמצעות במספר שיטות כפי שתקראו בהמשך.
הטחורים החיצוניים מופיעים מחוץ לרקטום מסביב לפי הטבעת. כעיקרון, כל הנפיחויות או הבליטות בקרבת פי הטבעת נחשבים לטחורים חיצוניים (למעט במקרים של בליטת טחורים פנימיים, שיכולים להיווצר בתוך התעלה האנאלית ולהשתרבב החוצה כאשר מצבם מחמיר). פקקת טחורים חיצוניים מתרחשת כאשר יש אצירת דם בווריד מנופח שיוצר גוש או פקקת באזור החיצוני של פי הטבעת.
מניעת הטחורים
״השקעת מחשבה במניעה שווה לסל מלא תרופות״ משמעות פתגם פורטוגלי זה, ערכו גדל שבעתיים כמדברים על מניעת טחורים. רק כאשר מישהו סבל או עבר ״פרק בטחורים״ יוכל להבין את המשמעות אליה מתכוונת ההצהרה הפורטוגזית. ישנם רק דברים מועטים שיכולים להשתוות להרגשת הגירוד, הכוויה והכאב מהטחורים.
מניעת הטחורים מצריכה שינוי קיצוני בסגנון החיים, חייבים לנסות ולשאוף לעשות את השינויים, רבים ככל שיהיו כדי למנוע את הסבל האיום הזה שלא לצורך. הטחורים מופיעים בעיקר בגלל מאמץ בתנועת המעיים, במיוחד כשישנה עצירות, בהיריון, בחוסר פעילות גופנית ולעתים בגלל נטילת תרופות שגורמות לעצירות ובעקבותיה לטחורים.
אחת מהפעולות הטובות ביותר למניעת הטחורים היא לוודא שהצרכים אותם עושים במשך ישיבה בשירותים יהיו רכים, זה מה שיפחית את הלחץ על תנועות המעיים ויגרום למינימום מאמץ. יש לצרוך מזון שמכיל כמות רבה של סיבים, זהו אחד הצעדים החשובים ביותר למניעת טחורים. הסיבים מוסיפים נפח ולחות על חומרי הפסולת של הגוף, שמאיץ את התנועה במסלול המעי. פירות, ירקות, גרעינים, דגנים ואגוזים מכילים כמות גדולה של סיבים שתורמים למצב הבריאות הכללי.
יש להימנע מאוכל מעובד ותעשייתי, מומלץ לשתות מים, הרבה מים ולפחות עשר כוסות ביום, מעבר לעובדה שזה יכול למנוע הופעה של טחורים, שתיית מים תורמת רבות לשמירה על עור הפנים. בדקו עכשיו באמצעות מילוי שאלון פשוט האם אתם סובלים מטחורים.
סיבוכים כתוצאה מטחורים
הדם בורידים הבולטים יכול ליצור קרישים והרקמות מסביב לטחורים יכולות לגווע, טחורים שנקרשו יצטרכו לעבור כריתה כירורגית. יכול להופיע גם דימום חזק ויתכן איבוד דם למשך זמן רב אך זהו סיכון נדיר מאוד ודימום רציני עקב טחורים כמעט ולא מתרחש.
טחורים מדרגה IV שנמצאים כבר באורך קבוע בפי הטבעת, עלולים להיפצע בגלל הניקוי בנייר הטואלט, עלולים להופיע פצעים בעור (אקזמה) עם הפרשת נוזלים ופצעים שנקראים פיסורה אנאלית. בגלל שהצואה מכילה בקטריות רבות, הפצעים עלולים להיפגע בקלות ובמקרים רבים עלולים להופיע כיסי מוגלה ואבסס שצריך לנקז או להסיר בניתוח.
בנוסף, הפצעים הללו עלולים ליצור פיסטולות אנאליות שהם מוליכים עמוקים של תקשורת שכבות העור עם הרקטום או עם אגן הירכיים. במידה והטחורים המודלקים נפצעו במאמץ ביציאה או בניקיון עם הנייר, עלולים להיווצר דימומים עורקיים גדולים שיש לטפל בהם ללא דיחוי ובמיוחד אצל אנשים שסובלים מיתר לחץ דם.
שיטות טיפול רפואיות לטחורים
במקרים בהם הטיפולים הביתיים אינם עוזרים פרוקטולוג יוכל לטפל בטחורים במספר שיטות:
- טיפול בטחורים ע״י חום בטכניקה הנקראת דיגוליישן (קרישה) - באמצעות אור אינפרא אדום שמפחית את גודל הטחורים הפנימיים, נימנע מהצורך בניתוח כירורגי. לקריאה בהרחבה על טיפול טחורים בקרישה
- העלמת טחורים ע״י קשירה - אחת משיטות הטיפול הנפוצות אולם טומנת סיכון להתפתחות נמק באם מבוצעת הקשירה ביותר מטחור אחד, קושרים גומייה באמצעות מכשיר, שתפקידה לחסום את זרימת הדם אשר גורמת לטחור לנשור יחסית די מהר (עניין של עשרה ימים לערך). קרא עוד על קשירת טחורים
- סקלרותרפיה - טיפול באמצעות הזרקות קצף שגורמות לטחורים לנשור בדומה לטיפול העלמת ורידים ונימים. קראו הכל אודות השיטה המובילה בישראל ובעולם להעלמת טחורים ע״י הזרקת קצף
- צריבת הטחור - הסרת טחורים ע״י שימוש במכשיר חשמלי הצורב את הטחור וגורם להעלמתו.
- שימוש בדופלר HAL Hemorrhoidal Artery Ligation (קשירת עורקי הטחורים) - ראה בהרחבה על שיטת האל דופלר המבוצעת רק באופן פרטי.
- ניתוח כירורגי - פתרון כמעט סופי לתופעה מבוצע באמצעות ניתוח המסיר את הטחורים כולל חבישה וכריתה, טיפולים אלו מבוצעים רק למטופלים שסובלים מכאבים ודימומים חזקים ואינם ניתנים לטיפול בדרכים אחרות, ניתוח כירורגי מבוצע בקופת החולים ועל חשבונה.
טיפול מתקדם לטחורים בסקלרותרפיה איננו ממומן ע״י קופות החולים, אם אינכם רוצים לסבול מכאבים חזקים במהלך ניתוח להסרת טחורים חיצוניים ולאחריו כפי שקורה כיום, טיפול פרטי מקצועי ומהיר הוא האפשרות הטובה ביותר עבורכם! התייעצו עם טובי הפרוקטולוגים בישראל, מלאו טופס קצר מיד בהמשך וקבלו מענה לכל שאלה.
אודות מחברי ומתרגמת המאמר
המאמר תורגם מתוך מספר סקירות שנכתבו הן ע״י דוקטור ברוס גינגולד והן ע״י דוקטור סטפן אליוט גולדסטון ממדינת ניו יורק שבארה״ב החברים באיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס. הסקירות נערכו והותאמו לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - אחות מוסמכת העובדת בחדר ניתוח (מספר רישיון 159709) בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להסרת טחורים ברמות חומרה שונות (בעיקר 3 עד 4), פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדק בפי הטבעת (פיסורה). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 22/04/2019