
צניחת רקטום
צניחת רקטום ובעברית צחה צניחת חלחולת (פרולפס רקטלי) היא למעשה בליטת החלחולת דרך פי הטבעת. צניחת רקטום גורמת לחלחולת להתהפך, כך שרפידת החלחולת ניכרת לעין כשלוחה דמוית אצבע לחה ואדומה כהה דרך פי הטבעת.
צניחת רקטום זמנית או ממושכת
צניחה זמנית של רפידת החלחולת (הרירית) בלבד מתרחשת לעיתים קרובות אצל תינוקות בריאים מכל בחינה אחרת, ככל הנראה היא מתרחשת בגלל שהיילודים מתאמצים לעשות את צורכיהם, ורק לעיתים נדירות היא רצינית. אצל המבוגרים, צניחה של רפידת החלחולת מוטה להימשך זמן רב והיא אף עלולה להחמיר כך שחלק גדול יותר מהחלחולת בולט דרך פי הטבעת. נהוג לחלק את הצניחה הרקטלית לשלושה סוגים: צניחה רקטלית חלקית שמתרחשת כאשר מתאמצים הבאה לידי ביטוי בריר על הצואה. צניחה רקטאלית שלמה וחיצונית בליטת המעי הגס דרך פי הטבעת, וצניחת רקטום פנימית שבה קצה הסיגמא צונח לתוך פי הטבעת.
פרוסידנטיה
פרוסידנטיה היא צניחה של כל הרקטום. הפרוסידנטיה מתרחשת לעיתים קרובות ביותר אצל נשים מעל גיל 60. כדי לקבוע את מידת הצניחה של הרקטום, יבדוק הפרוקטולוג את האזור וזאת בזמן שהאדם שהסובל מהתופעה עומד או משתפף ומתאמץ. על ידי מישוש השריר הסוגר האנאלי באצבע המכוסה בכפפה, מגלה הפרוקטולוג לעיתים קרובות מתח שרירים נמוך. סיגמואידוסקופיה וצילומי רנטגן בלוויית חוקן בריום של המעי הגס עשויים לשפוך אור על המחלה הנמצאת בבסיס התופעה כגון מחלת עצבים שבשריר הסוגר.
טיפול בצניחת רקטום
אצל תינוקות וילדים, חומרים מרככי צואה מעלימים את הדחף להתאמץ במהלך מתן צרכים. חבישה של העכוזים בין עשיית צרכים לעשיית צרכים, כדי להצמידם זה לזה, מסייעת בדרך כלל לצניחה להירפא מעצמה.
אצל מבוגרים, תיקון הבעיה מצריך ניתוח. לעיתים קרובות ניתוח מרפא פרוסידנטיה. בסוג אחר של ניתוח דרך הבטן, החלחולת מורמת, נמשכת לאחור ומחוברת לעצם העצה. בניתוח אחר, מסירים חלק מהרקטום. כאשר המטופלים חלשים מכדי לעבור ניתוח וזאת מפאת גילם המופלג או בשל בריאותם הרופפת, ניתן להחדיר אל תוך גופם לולאת מתכת או פלסטיק המקיפה את השריר הסוגר כך שהתופעה נעלמת.