סדק בפי הטבעת
סדק בפי הטבעת המכונה גם פיסורה (אנאלית), הוא סוג של קרע חיצוני בעור פי הטבעת. שכיחות הסדק בפי הטבעת מתפלגת באופן שווה בין נשים וגברים. הסימפטום החזק ביותר של הסדק הוא כאב חזק ומרטש. מרגישים במיוחד כאבים בזמן ״היציאה״ או לאחריה כאשר הכאב נמשך החל ממספר דקות ועד לשעות ספורות. בנוסף לכאב אפשר להבחין בדם טרי שאינו מתערבב בצואה הנספג בנייר הטואלט.
לסדק מתלווים גם גירוד טורדני בפי הטבעת וכתמי מוגלה. אבחון פיסורה מתבסס ראשית על סימפטומים אותם מתאר החולה ועל בחינה והתבוננות בסדק שנוצר (אם נוצר). לפיסורה שנמצאת במקום לא טבעי או שהסימפטומים שלה אינם רגילים, מומלץ לערוך בדיקות השוללות מחלות מערכתיות כמו קולונוסקופיה (המבוצעת לצורך איתור מחלות מעיים דלקתיות). כמו כן יש לקחת דגימות לביצוע תרביות מיקרו-ביולוגיות של פצעים או ביופסיה במידת הצורך.
סוגי פיסורה אנאלית
הפיסורה מסווגת בהתאם לגורם שמחולל אותה ובהתאם לזמן התפתחותה, וזאת למרות שרוב הסיבות להופעתה אינן מוכרות. הופעת הסימפטומים קשורה בעיקר ליציאה קשה וממושכת של צואה מוצקה, או להתפרצויות שלשול נוזלי. פיסורות אלו נקראות אידיופטיות (Idiopathy - מחלה ממקור לא ידוע), והן מאופיינות בהגברת המצלול של סוגר התעלה האנאלית עקב פעילות יתר בהתכווצות הסוגר הפנימי בפי הטבעת.
כאשר הפיסורה נוצרת לאחר מספר ימי התפתחות, היא נקראת פיסורה חריפה או פיסורה אקוטית וכאשר מלאו לסדק יותר משישה שבועות הוא נחשב לכרוני. הפיסורה החריפה היא שטחית וקצותיה עדינות ונקיות. בשלב הכרוני, הפיסורה עמוקה ורואים סיבים בבסיס שרירי הסוגר הפנימי שגבולותיו עבים וקשים.
לעתים קרובות הפיסורה הכרונית נוצרת בגלל כפל של עור קשה וכואב. הפיסורות שקשורות למחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס כיבית או מחלת קרוהן), פתולוגיות זיהומיות (עַגֶּבֶת,שַׁחֶפֶת) או הרעלה תרופתית (כימותרפיה) עלולות לגרום לאותם הסימפטומים שנגרמים כתוצאה מפיסורה אידיופטית אולם לעיתים הן לא מורגשות כלל ובדרך כלל הן רבות ומופיעות בכל מקום ובכל מרחק מהתעלה האנאלית.
טיפולים לריפוי הסגר בפי הטבעת
הטיפול בפיסורה שהיא תוצאה של מחלות מעיים זיהומיות או מחלות דלקתיות מצריך טיפול ייחודי, אולם לא תמיד המחלה גורמת לפיסורה! ביותר ממחצית ממספר החולים בקוליטיס כיבית או מחלת קרוהן, הפיסורה היא אידיופטית. רוב הפיסורות האנאליות החריפות מחלימות בעזרת טיפולים כלליים אולם הפיסורות הכרוניות מחייבות טיפול רפואי ייחודי או ניתוח כירורגי.
טיפולים כלליים לפיסורה - אכילת פירות, ירקות ודגנים, ישיבה באמבטיות עם מים פושרים ומריחת משחות אלחוש להורדת הכאב והגירוד. במשחות הללו אסור להשתמש יותר משבוע והן נמרחות על הסדק בפי הטבעת מספר דקות לפני היציאה בשירותים. כדי למנוע עצירות, משתמשים גם בתרופות מרשם ליציאה רכה וקלה.
טיפולים ייחודיים לפיסורה - כאשר הטיפולים הכללים אינם משפיעים על הפיסורה החריפה או הכרונית, מורחים משחות שמקטינות את הלחץ על התעלה האנאלית. המשחות מרגיעות את הסוגר הפנימי, הן יעילות בהרגעת הכאב והן גורמות להגלדת הפיסורה ביותר מ- 60% מהמקרים. משתמשים בעיקר בקרם המכיל ניטרוגליצרין במינון של 0.2 עד 0.4%, פעמיים עד שלוש פעמים ביום. את הקרם מורחים בעזרת כפפה כדי שהחומר לא יספג באצבעות. תופעת הלוואי העיקרית של השימוש בקרם המכיל ניטרו גליצרין היא כאבי ראש עזים שלעיתים אינם מאפשרים את המשך הטיפול. אין להשתמש במשחות הללו בחולים הסובלים מלחץ דם נמוך, אי ספיקת לב, אלרגיה לניטריט או אנמיה חמורה. קראו עוד ובהרחבה על משחות לטיפול בפיסורה.
ניתוח לטיפול בסדק בפי הטבעת - אם הטיפולים הייחודיים לפיסורה אינם עוזרים, ואם התופעה הולכת וחוזרת ניתן לסיים עם הפיסורה בעזרת ניתוח. ישנן מספר טכניקות באמצעותן ניתן להסיר את הפיסורה. בטכניקה הראשונה מבצעים חיתוך קטנטן בשריר הסוגר, החיתוך מאפשר ״יציאות״ קלות הרבה יותר ובסופו של יום הסדק מתאחה ונעלם. טכניקה נוספת מתמקדת בהרחבת אזור פי הטבעת. בטכניקה זו מחדירים בלון יעודי שמרחיב את פי הטבעת ומאפשר יציאות קלות והעלמת הסדק. בניתוח אחר יוצרים מעיין מתלה אנאלי. מעבירים רירית מעל הסדק בפי הטבעת ובכך מגינים על הפיסורה ומאפשרים לה להחלים היטב. כל הניתוחים הם קצרים ומבוצעים בדרך כלל בהרדמה מקומית. לרוב משתחררים להתאוששות כמספר שעות לאחר תיקון הסדק. בכל מקרה ניתוח הוא אחת מבין שתי האפשרויות הטובות ביותר להבראת הסדק שבפי הטבעת אולם אם ניתן להימנע ממנו (הניתוח מבוצע במימון הקופה) ולעבור טיפול משולב בבוטוקס וגלי רדיו שהוא הרבה פחות פולשני ויעיל הרי שהנטייה הברורה היא לעבור את הטיפול המשולב שעולה אומנם כסף אבל שווה כל אגורה.
טיפול משולב בוטוקס וגלי רדיו - השיטה המתקדמת והחדשנית ביותר לריפוי סדק בפי הטבעת היא שילוב של שתי טכניקות טיפול המבוצעות בשני מועדים ולעיתים ביותר. בשלב ראשון מבוצעת הזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס שם מסחרי או דיספורט) שחודר אל סיב העצם ותורם להקלה משמעותית מהכאב הנגרם כתוצאה מכיווץ השריר באזור. החומר משתק את פעולת השריר ולכן השריר אינו מתכווץ. תוך 48 שעות מרגע ההזרקה לא תרגישו כמעט בכאב! בשלב השני (שכבר אין כאבים) משתמשים בטכנולוגית קרני רדיו (תדר רדיו) המסירה את הרקמה שדחוסה באזור. מספר ימים לאחר הטיפול בגלי הרדיו הסדק שבפי הטבעת נעלם לחלוטין (וגם לא חוזר!).
אודות מחברי ומתרגמת המאמר
המאמר תורגם מסקירות שכתבו ד״ר סטיבן אלברט לי קונג ודוקטור ארנולד לייבוף מארצות הברית - חברי האיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס. הסקירות נערכו והותאמו לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - אחות מוסמכת חדר ניתוח (מספר רישיון 159709), בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להסרת טחורים ברמות חומרה שונות (בעיקר 3 עד 4), פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדקים בפי הטבעת (כולל פיסורה כרונית). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019