background image
חשוב לדעת

טחורים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של טחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

ניתוח טחורים

חשוב לדעת

טחורים היא תופעה מאוד נפוצה גם אצל גברים וגם אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של טחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראו על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

כשהטחורים בולטים ומדממים וכאשר מוצו כל האפשרויות האחרות ונראה שאין ברירה, ניתן לפנות לכיוון של ניתוח טחורים שאומנם עושה את העבודה אולם ברוב המקרים הוא איננו הכרחי. נטיית הרופאים בקופות החולים היא ״לשלוח לניתוח״ כאשר התרופות (משחות, פתיליות, נרות וכדומה) לא משיגות את התוצאה המקווה קרי העלמת הטחורים.

ישנן שיטות אחרות שאומנם עולות כסף ומבוצעות ״מחוץ לקופה״ ובאופן פרטי שפותרות את התופעה לצמיתות ועל הצד הטוב ביותר וללא כאבים מיותרים וסבל אבל אם נבצר מכם להשקיע כמה אלפי שקלים בודדים תוכלו לקרוא מיד בהמשך הכל על סוגי הניתוחים שקיימים להעלמת טחורים.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


סוגי ניתוחים להעלמת טחורים

הטחורים יכולים להימצא בחלק הפנימי או החיצוני של העור ומסביב לרקטום ויש מספר אופציות (ניתוחיות ולא ניתוחיות) שבאמצעותן ניתן להפסיק את הכאב ולהעלים את הטחורים כדלקמן:

ניתוח לקיבוע טחורים - ניתן להסיר טחורים בניתוח ע״י כריתה ושימוש במהדק מיוחד(מכלב) שמוחדר לעומק של כחמישה סנטימטרים מפי הטבעת שבה נכרתת הטבעת הרירית, הטחורים ״נדחפים״ חזרה למקומם הטבעי ומקובעים באמצעות סיכות קטנטנות. ניתוח לקיבוע טחורים מבוצע בהצלחה כבר יותר מיובל. שיעור ההצלחה של הניתוח הוא מעל ל - 80% והכאבים שנלווים להליך נמשכים כשבועיים ולעיתים מעט יותר.

ניתוח כריתת טחורים - כריתת הטחורים היא טכנקה מסורתית שמבוצעת כבר כמה עשרות שנים, במהלכה, הפרוקטולוג כורת את הטחור הבעייתי והמוגדל. כריתת הטחורים נחשבת לפרוצדורה פשוטה ומהירה בעלת סיכויי הצלחה גבוהים מאוד (מעל 90%) אולם יש לה סיכונים וסיבוכים לא מעטים. הניתוח עצמו לא כואב ברוב במקרים (בגלל ההרדמה) אולם הכאבים שלאחר הניתוח הם לא קלים בלשון המעטה והבעיה העיקרית היא שהם לא פוחתים מהר, תסבלו מכאבים לפחות 3 עד 4 שבועות! הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית או בהרדמה כללית. לאחר כריתת הטחורים תישארו עם תפרים מסיסים שנמסים תוך מספר ימים ללא התערבות נוספת ועם פד מגזה (או ספוג מיוחד) שמפחית את הדימום.

הסרת טחורים ללא ניתוח - טחורים קטנים אינם מצריכים ניתוח וניתן להסירם באמצעות גלי רדיו או בעזרת לייזר במרפאה בהרדמה מקומית (או ללא הרדמה). ישנן עוד מספר טכניקות לטיפול בטחורים שאינן מצריכות ניתוח כירורגי כמו הזרקת חומר כימי מטרש להורדת הנפיחות (סקלרותרפיה לטחורים נחשבת לשיטה המובילה בעולם), הידוק רצועת גומי מסביב לטחורים שחוסמים את זרימת הדם וגורמים בסופו של יום לנשירת הטחורים, הקטנת גודלם של הטחורים בעזרת קרני אינפרא רד או לייזר או הקפאת המקום ע״י חנקן נוזלי (לא מומלץ). פרוקטולוגים ימליצו על ניתוח להסרת הטחורים רק כאשר הדיאטה העשירה בסיבים ו/או התרופות לריכוך הקיבה, סם משלשל, נרות, תרופות ו/או האמבטיות החמות לא הפסיקו את הסממנים של הטחורים וכאשר רמת הטחורים היא 3 או 4 (רמת החומרה הגבוה ביותר לטחורים).

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינכם רוצים לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמו עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


לפני ניתוח טחורים

הימים שלפני ניתוח טחורים מצריכים הכנה הכוללת מעבר בדיקות שנדרשות לקבוע את התאמתך להרדמה שמבוצעת בהליך כגון בדיקות דם, צילום חזה ובדיקות לב (מעל גיל 50). לעיתים צריך לעבור בדיקות ייעודיות שתפקידן לאתר מחלות מעיים אחרות מהן אתה עלול לסבול כגון אנדוסקופיה. יש לברר מול כירורג קולורקטאלי (מנתח שמתמחה במחלות מעיים) או מול המרדים איזה תרופות או תוספי מזון צריך להפסיק לפני הניתוח, תרופות ותוספים מסויימים אסורים בשימוש שכן הן עשויים לשבש את השפעת סמי ההרדמה ונוגדי הכאבים ויש להפסיקן מספר ימים לפני הניתוח. אם אתם נוטלים תרופות הנוגדות קרישה או אספירין (מדללי דם), חשוב לברר מתי בדיוק צריך להפסיק ליטול אותן.


יום הניתוח

אם הניתוח מבוצע תחת הרדמה מלאה, תתבקש לאכול ארוחה קלה עד חצות הלילה שלפני הניתוח, כמו כן צריך להיות בצום של שש שעות (מותר לשתות מים עד שלוש שעות לפני הניתוח), מטרת הצום היא למנוע בחילות והקאות במהלך ההרדמה ו/או בניתוח, אם לא תהיה בצום מלא כאמור ידחו או יבטלו לך את הניתוח. יש להסיר תכשיטים, לק מהציפורניים ואפילו איפור כדי שניתן יהיה להבחין בשינוי (אם יהיה) בצבע עורך במהלך הניתוח ואף במהלך ההתאוששות. מומלץ ביום הניתוח לעבור גם מקלחת תוך שימת דגש על ניקיון הרקטום וזאת כדי למנוע זיהום חיידקי של אזור הניתוח.


לאחר ניתוח טחורים

כבר במהלך ההתאושות תרגישו בכאבים חזקים כאמור (שבועיים עד חודש ובהתאם לסוג הניתוח שעברתם) ובכדי להקל על הכאבים יינתנו תרופות לשיכוך. כאבים נוספים יכולים להיגרם כתוצאה ״מקיבה קשה״ ולכן יינתנו גם מרככי צואה. יש להימנע ממאמץ במהלך מתן שתן ויש לאכול יותר סיבים כדי להקל על היציאה, יש לשתות לפחות 10 כוסות מים ביום. החזרה לשגרה היא הדרגתית ויש להימנע מלהרים משאות כבדים ומפעילויות הכרוכות במאמץ עד להחלמתו הסופית של האזור. שהייה באמבט חם פושר מספר פעמים ביום עשויה להקל במעט על הכאבים.


סיכונים בניתוח טחורים

כמו בכל הליך רפואי גם ניתוח טחורים טומן סיכונים וסיבוכים בהם: דימומים, דלקות, סיבוכי הרדמה כגון תגובה שלילית לתרופות, בעיות נשימה וגם הצטלקות יתר של הגלדים והיצרות של פי הטבעת הנגרמת בגלל ההצטלקות הזו.


אודות מחבר ומתרגמת המאמר

המאמר עבר תרגום מסקירה אותה כתב ד״ר תומס היימן מניו יורק ארצות הברית - חבר באגודה האמריקאית לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס ונערך והותאם לשפה העברית באמצעות קנטור סבטלנה - א. חדר ניתוח מספר רישיון 159709 בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להעלמת טחורים ברמות חומרה שונות, פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדקים בפי הטבעת (פיסורה). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019