כאבים בפי הטבעת
כאב בפי הטבעת משבש את החיים הרגילים של כל אחד ואיכות החיים נפגעת בצורה משמעותית ביחס לעוצמה ולהמשכיות של הכאב. כאב בפי הטבעת מתייחס לרקטום לפי הטבעת ומסביב לאזור הנ״ל (פרי-אנאלי). חלק גדול מהגורמים לכאבים האנאליים הוא שפיר (זאת אומרת לא ממאיר/סרטני).
הכאב עלול להיות קשה בגלל מערכת עצבים סבוכה באזור הזה. אחד התנאים שגורמים לכאבים בפי הטבעת עשויים להיגרם כתוצאה מדימום. דימום בפי הטבעת הוא רק לעתים רחוקות מצביע על מצב יותר רציני כמו סרטן המעי הגס. הכאב בפי הטבעת יכול להיות מטופל באופן כללי עם משככי כאבים ומים חמים (אמבטיות ישיבה).
הגורמים לכאב בפי הטבעת
לחץ או כאבים בפי הטבעת יכולים להיגרם כתוצאה ממספר גורמים, להלן הבולטים שבהם: פיסורה אנאלית (קרע קטן בעור באזור פי הטבעת), פיסטולה בפי הטבעת (התחברות לא סדירה בין הרקטום או פי הטבעת עם העור מסביב), סרטן המעי הגס, עצירות, מחלת קרוהן, שלשול, התגבשות והתקשות של פסולת גוף (מסה של צואה קשה על פי הטבעת כתוצאה מעצירות), טחורים, סינדרום התעלות פי הטבעת (התכווצות שרירים מסביב לפי הטבעת), שטפי דם פנימיים מסביב לפי הטבעת, כיב אנאלי (מוגלה ברקמות מסביב לפי הטבעת), פרוקטולוגיה פוגקס (כאב פתאומי וחודרני כתוצאה מהתכווצות הרקטום), פרוקטיסיס (דלקת רירית הרקטום), גירוד אנאלי, כיב רקטום, טחורי פקקת, טראומה, גידול ודלקת בכיב המעי הגס.
הסיבות לכאבים בפי הטבעת
האטיולוגיה (חקר הגורמים למחלות) של כאב כרוני מסביב לפי הטבעת של העצבים נגרם בעיקר מלחץ כרוני של עצב הפודנדל (רגש עצב סומטי באגן) המתבסס על אנטומיה אפופיזיס של עצמות השת. הכאב שנוצר מלחץ שכזה, עלול להיות מורגש על הפין, על השפתיים (אצל נשים), באזור הפרינאלי ואזור הרקטום ופי הטבעת, אשר מחמיר כאשר האדם נמצא בישיבה ומתרומם או כאשר הוא נמצא על הרגליים, בשכיבה או כאשר הוא יושב על האסלה בשירותים.
התכווצות רצפת האגן נחשבת לגורם סיכון נפוץ של כאבי אגן כרוניים, הגורמים הם רבים והכאב הוא רק סממן אך הוא מה שממשיך את ההפרעות הרגשיות אשר מגביר ומנציח את פעילות השרירים המואצת. בנוסף, גם התכווצות מתמדת של שרירים לחוצים עלולה לגרום לכאב כרוני באזור המשולש הפרינאלי הקדמי (פות ואגינה ושק אשכים) או האחורי (רקטום ופי הטבעת). בגלל הקרבה לעצבים סוג הכאב הוא חד מימין ומשמאל ומחמיר את התחושה.
מתי לגשת לרופא מומחה?
יש לגשת לרופא מומחה (פרוקטולוג) כל אימת שקיים דימום בפי הטבעת, כאב אנאלי שהולך ומתגבר ומתפשט או שמלווה עם חום גוף, צמרמורות או ביתוק אנאלי. כמו כן כאשר הכאב מתמשך למספר ימים או טחורים שגדלים מהר או שהם כואבים.
מה לעשות כדי להקל או למנוע את הכאב?
קיימים מספר אמצעים או הוראות זהירות שאפשר ליישם כדי שיעזרו להקל על הכאבים. מומלץ לאכול יותר פירות, ירקות וגרעינים, ובנוסף רצוי להתחיל בתרגילי התעמלות גופנית על בסיס קבוע. באם היציאה קשה במיוחד אפשר להשתמש בחומרים מרככים כמו וזלין נוזלי.
מומלץ לשבת בתוך גיגית או אמבט למשך 15 דקות עם מים חמים פעמיים עד שלוש פעמים ביום (יש להיזהר ולשים לב לא להיכוות, תחילה יש לגעת בגב היד במים שאינם חמים). שיטה זו תעזור להקל על הכאב שנגרם כתוצאה מטחורים, פיסורה אנאלית והתכווצות הרקטום.
אודות מחברי ומתרגמת המאמר
המאמר תורגם מתוך פרסומים בתקשורת של ד״ר אהרון טוד מילר ודוקטור ג׳פרי מילסון מארצות הברית - חברי האיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס. הסקירות נערכו והותאמו לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - אחות מוסמכת חדר ניתוח (מספר רישיון 159709), בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להסרת טחורים ברמות חומרה שונות (בעיקר 3 עד 4), פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדקים בפי הטבעת (כולל פיסורה כרונית). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019