background image
חשוב לדעת

טחורים בהריון היא תופעה מאוד נפוצה אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראי על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

טחורים בהריון

חשוב לדעת

טחורים בהריון היא תופעה מאוד נפוצה אצל נשים, אבחון מקצועי ומהיר של הטחורים יכול למנוע סבל מיותר וכאבי תופת, קראי על סימפטומים של טחורים, דרכי טיפול ומניעה וגם אודות שיטת הטיפול שאינה ממומנת על ידי הקופה.

נשים רבות בהריון ובמיוחד בשליש האחרון (בטרימסטר השלישי) סובלות מטחורים. הטחורים עלולים להופיע גם בשלב השני של הלידה כאשר ״דוחפים״ וזוהי תופעה שנשים רבות מתלוננות עליה במהלך הריון ולאחריו. ברוב המקרים, זמן לא רב לאחר הלידה, הטחורים נעלמים בעצמם ולמרות זאת מי שסובלת מטחורים לא יכולה להישאר אדישה לכאבים ולכן נדרשת פעולה בוודאי ובוודאי כאשר את במהלך הריון.

חשוב לציין כי יש לנהוג בזהירות מירבית עם התרופות הביתיות לטיפול בטחורים כמו חליטות וצמחי מרפא למיניהם אשר אינם מומלצים במהלך ההריון.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינך רוצה לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמי עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


מדוע הטחורים באים לבקר דווקא בהריון?

הטחורים נוטים להופיע בזמן הריון יחד עם ורידים ברגלים ולעיתים אפילו בפות מאחר וגדילת הרחם במהלך הריון מפעילה לחץ על ורידי האגן והוריד החלול התחתון (Vena cava) שזהו וריד גדול בצד הימני בגוף אשר מעביר את הדם מהגפים התחתונות אל הלב. חזרת הדם מהאמצע התחתון של הגוף הופכת לאיטית, ולכן הלחץ על הורידים מתחת לרחם מרחיב ומגדיל אותם וכך נוצרים הטחורים.

גם עצירות היא תופעה שנפוצה בזמן הריון אשר יכולה ״לייצר״ או להחמיר את מצב הטחורים. הדבר נובע מקושי במעבר מעיים שגורם למאמץ וכאשר ישנה יציאה קשה ומאומצת הטחורים מופיעים. כמו כן, הגברת קצב ייצור הורמון בשם פרוגסטרון במשך ההריון, גורם לרפיון קירות הורידים וכך הם מתנפחים בקלות רבה יותר. הפרוגסטרון תורם גם לעצירות בכך שהוא מאט את תנועת מוליכי המעיים.

המלצה חשובה!

ישנן מספר שיטות לטיפול בטחורים אולם השיטה המובילה מבוצעת ע״י הזרקת חומר מטרש לכלי הדם שסובבים את הטחור. החומר מונע זרימת דם לטחור ולכן הוא מתייבש ונעלם לחלוטין! טיפול סקלרותרפיה אינו ממומן ע״י קופות החולים ומבוצע באופן פרטי, אם אינך רוצה לעבור ניתוח מיותר ולסבול מכאבים מתמשכים, הרשמי עכשיו לבדיקה מיוחדת לאיתור טחורים.


מדוע מופיעים טחורים לאחר לידה?

קרוב ל- 50% מהנשים בהריון סובלות מטחורים וגם בשלב שלאחר הלידה, הסיבה לכך היא לחץ שמפעיל התינוק על כלי הדם של האגן שפוגם במחזור הדם ומשפיע לרעה על הורידים. המאמץ בלידה יחד עם העצירות, שגם היא תופעה נפוצה במהלך ההריון שמחמירה את המצב.

מאוחר יותר עם לידת התינוק המצב מחמיר אף יותר היות והורידים באזור האגן נמצאים תחת לחץ גבוה תוך כדי המאמץ במשך הלידה. גם ראש התינוק בירידה מתעלת הלידה, לוחץ את המִקְלַעַת (רשת של סיבים או צינורות זעירים כמו כלי דם) ״ועוזר״ לטחורים להופיע.

תופעת הטחורים לאחר לידה מעצימה יותר אצל נשים שסובלות מהפרעות במחזור הדם בגפים התחתונות. הטחורים אינם בהכרח נעלמים לאחר הלידה, למרות הנטייה שלהם ״לסגת פנימה״ ככל שחולפים הימים. בכל מקרה רצוי לעודד פעילות מעי מהתחלת התקופה שלאחר הלידה באמצעות תזונה עשירה בסיבים ודלה בחומרים מגרים כמו שוקולדים ותבלינים.


איך אפשר למנוע את יציאת הטחורים?

למרות שישנה נטייה לטחורים במשך ההריון, קיימת אפשרות למנוע זאת. בהמשך תוכלו לקרוא כיצד להלחם ולמנוע טחורים. בראש ובראשונה חייבים למנוע עצירות. יש לאכול מזון עשיר בסיבים הכולל שפע של גרעיני חיטה, שעועית, פירות וירקות.

חשוב לגמוע כשני ליטרים של מים ביום. פעילות גופנית על בסיס קבוע והליכה בקצב מהיר מומלצת במיוחד. במידה וסובלים מעצירות צריך להתייעץ עם הרופא לגבי שימוש בתוספי סיבים או בתרופה כלשהי לריכוך הקיבה. אסור להתאפק כאשר צריך לבקר בשרותים, ובשום פנים ואופן אסור להתאמץ בשרותים!

רצוי לבצע תרגילי קגל (תרגילים של ד״ר ארנולד קגל לחיזוק שרירי רצפת האגן -שרירים התומכים ברחם, בואגינה וברקטום), תרגילים אלו מגבירים את מחזוריות הדם באזור הרקטום ומחזקים את השרירים באזור פי הטבעת ובכך מפחיתים את היווצרות הטחורים. שיטת קגל מחזקת ובונה גם את השרירים מסביב לואגינה ולרחם מה שעוזר לגוף לחזור לעצמו לאחר הלידה.

יש להימנע מישיבה או עמידה ממושכת, במידה והעבודה דורשת ישיבה, צריך לקחת הפסקה קצרה ולזוז כל שעה. בבית רצוי לשכב על צד שמאל (בשינה, בקריאה ובמהלך צפייה בטלביזיה) כדי לשחרר לחץ מהוורידים האנאליים ולהקל על זרימת הדם בדרך חזרה מהחלק התחתון של הגוף.

אם יש לכם ספקות לגבי טחורים או כל מחלה אחרת תוכלו לבדוק כבר בבית מה מצבכם ע״י מילוי שאלון עצמי שבאמצעותו תדעו האם אתם סובלים מטחורים, כנסו לשאלון לאיתור טחורים וגלו אם גם אתם נכנסתם לסטיסטיקה העגומה שמצביעה עלכך שכמעט כל אדם שני סובל בשלב כלשהו בחיים מטחורים.


כיצד תרגישי יותר נינוחה?

הניחי שקית קרח (עם עטיפה רכה) על האזור הנגוע מספר פעמים ביום. הקרח יעזור להפחית נפיחות ואי נוחות. קרח עם מי הממליס (הידרוקסול - צמח שיש לו סגולות נהדרות שמכווץ ומרחיק דלקות ע״י שיפור זרימת דם, מפחית נפיחות ונפוץ מאוד גם במשחות נגד טחורים) מקל על נשים רבות, שקלי לרכוש מי הממליס. יש להרטיב את המקום עם מים פושרים במקלחת או בבידה למשך 10 עד 15 דקות פעמיים ביום, ומקלחת ישיבה בתוך סיר עגול מפלסטיק מלא במים פושרים שמאפשר טבילה של אזור הרקטום.

יש לבצע שינויים מטיפול קר לטיפול חם, להתחיל בקומפרסים של קרח ולהמשיך עם אמבטיית ישיבה במים פושרים. בכל פעם שמתפנים, חשוב לנקות את האזור הנגוע בזהירות אך באופן מושלם, עם נייר טואלט לבן ורך וללא בושם וזאת כדי למנוע גירוי של המקום. יש להרטיב את הנייר כדי להיטיב עם המגע וכדי למנוע חיכוך מיותר.

אפשר לקנות מגבונים רפואיים, המיוצרים במיוחד עבור אנשים שסובלים מטחורים שיכולים לעזור גם כן. קבלי המלצה מהרופא המטפל שלך על משכך כאבים לשימוש מקומי. רוב המוצרים עליהם הרופא ימליץ הם זמניים (עד שבוע), מעבר לכך התכשירים והמשחות עלולים לגרום לדלקות נוספות.


מתי הולכים לרופא?

אם כל אמצעי המניעה או ההקלה העלו חרס, או שרואים כי יש דם בצואה או על נייר הטואלט צריך ללכת ולראות רופא. (כל שטף דם ברקטום מחייב בדיקה רפואית). אצל רוב הנשים, הטחורים הולכים ומשתפרים מיד לאחר הלידה בעזרת האמצעים שפורטו קודם לכן. במקרים מסוימים יש להתייעץ עם רופא מומחה (פרוקטולוג) כדי להתחיל בטיפול ״חזק״ יותר נגד הטחורים.

יש שני טיפולים ממולצים לטחורים לאחר ההריון בהם ״האל דופלר״ באמצעותו ניתן ״לקשור״ את הטחורים מבעד לצינורית מיוחדת (שיש בה חלון) המוחדרת לפי הטבעת המאתרת את הטחורים הנגועים או סקלרותרפיה לטחורים - השיטה המומלצת ע״י מרבית הפרוקטולוגים בישראל, בטכניקה זו מזריקים לטחורים חומר מטרש שגורם לנשירת הטחורים. שתי השיטות אינן מבוצעות בקופות החולים ויש להזמינן לאחר איתור הטחורים במכונים פרטיים, מחירי הטיפולים הלא גבוהים באופן יחסי, שווה כל שקל ומונע ניתוח טחורים שגורר כאבים קשים וסבל מיותר למתרפא.


אודות מחבר ומתרגמת המאמר

המאמר תורגם מסקירה שנכתבה ע״י דוקטור גייסון דיויד גרין מניו יורק בארה״ב - חבר באגודה האמריקאית לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס ונערך והותאם לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - א. חדר ניתוח מספר רישיון 159709 בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להעלמת טחורים ברמות חומרה שונות, פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדקים בפי הטבעת (פיסורה). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 23/04/2019