גרד בפי הטבעת
גרד בפי הטבעת היא תופעה נפוצה הנגרמת על ידי גירוי ושפשוף העור מסביב לפי הטבעת. הסממנים הראשונים להופעתה הם תחושת כוויות באזור, הפרשת לחות או טפטוף נוזלים מהעור באזור פי הטבעת, כתמי דם על נייר הטואלט, וגרוד חזק במיוחד בשעות הלילה. הסממנים הללו גורמים לרצות להתגרד או לנקות את המקום ביתר שאת, מה שמחריף את הגירוי.
גם זיעה באזור פי הטבעת, הנגרמת בגלל בגדים מפוליאסטר או בגדים מסוג אחר, אשר אינם סופגים זיעה, מגבירים את הסימפטומים ומחריפים את הגירוד. הטיפול בגרד פי הטבעת הוא להוריד את הדלקת ולנתק את מחזור השפשופים והגירוד.
מהם הגורמים לגירוד בפי הטבעת?
גרד בפי הטבעת או בשמו הלועזי Pruritus ani הוא גירוד חמור של העור מסביב לפי הטבעת, הגירוד נעשה חמור ותכוף יותר בעיקר בשעות הלילה בו האדם מנסה לנום את שנתו. הגרד בפי הטבעת עלול להיגרם ממספר סיבות הכוללות: תולעי סיכה (תולעת טפילית השוכנת במעי הגס של האדם), בקטריות דלקתיות, מזון מסוים, כתגובה לבליעת אנטיביוטיקה וגם בגלל מחלות כרוניות כמו סכרת. תנאי עור כגון פטריות באזור פי הטבעת עלולים גם הם לגרום לגרד.
מצב שגורם לגירוד נמרץ או דלקת בין קפלי עור הנגרמים על ידי חום מעורב עם לחות מכונה גם Intertrigo אשר מוגדר כדלקת (פריחה) בקפלי הגוף המשיק לעור. הגרד עלול גם להיווצר על ידי מגע עם חומרים שגורמים לגירוי כמו שלשול, הפרשות וגינאליות או הפרשות של המעי העיור, או חומרי כביסה חזקים שנשארו לאחר הכביסה. טראומה או פציעה באזור האנאלי, שריר אנאלי לקוי (אי תפקוד הסוגר), פתיחת בטן, (טחורים) ופיסטולה קשורים גם הם לעתים קרובות עם גרד פי הטבעת. גורמים נוספים לגרד פי הטבעת יכולים להיות היגיינה לקויה או ניקיון מסיבי ויתר על המידה של האזור.
כיצד מאבחנים גרד בפי הטבעת?
כפי הנראה לא קיים סימפטום אחר מאשר גירוד רציני באזור פי הטבעת. בדיקה פיזית יכולה לגלות אדמומית, עור מגורה, גבשושית, עובי או רכות לא טבעית של העור, ועור סדוק או מגורה כתוצאה מגירוד. טחורים, פיסטולה או ליקוי בסוגר האנאלי עלולים גם הם להופיע ולגרום לגירוד.
נשים בנוסף צריכות לעבור בדיקה גניקולוגית כדי לשלול מחלות אחרות כמו Vaginitis (דלקת הנרתיק). יש לבצע בדיקה רפואית כדי לקבוע באם הגרד פי הטבעת הוא תוצאה של מחלה מערכתית או סיבה מקומית. הבדיקה תכלול בדיקת רמת הגלוקוזה בדם, רמות חנקן בדם, ERS, תפקודי כבד, בדיקת צואה וביופסיה של העור.
בדיקת החלק הפנימי של הרקטום והמעי הגס התחתון מבוצעת על ידי סקירה ויזואלית בעזרת צינורית המוחדרת דרך פי הטבעת הנקראת פרוקטקולונוסקופיה ובאנגלית Proctocolonoscopy. בגלל שקיימות סיבות רבות שעלולות לגרום לגרד בפי הטבעת, חשוב מאוד לאתר את הגורם לגירוד על מנת לקבל טיפול מתאים.
ניתן לאתר את הגורם לגרד גם באמצעות בדיקה ייחודית וחדשנית (רקטוסקופיה ממוחשבת בווידאו) שאינה ממומנת ע״י קופת החולים. הבדיקה תחשוף במהירות ממה נובע הגרד בפי הטבעת. הבדיקה מאפשרת להגדיל ולעבד את צילום המעי הגס עד לפי 50, ובכך לאתר גם את התופעות הקטנות והזניחות ביותר שקשה לזהות באמצעים אחרים. ע״י בדיקה רקטוסקופית ממוחשבת ניתן לאבחן במדוייק תופעות בעייתיות ונוספות במעי הגס ולכן שווה לעבור אותה גם בשביל השקט הנפשי.
טיפול בגרד סביב פי הטבעת והמלצות חשובות
על מנת שהטיפול בגירוד יהיה אפקטיבי חובה לאתר את הסיבה להופעת הגרד. כאשר הסיבות לגירוד הן טפילים או בקטריות הגירוד יטופל בתרופות. סיבות רפואיות כמו סכרת ידרשו טיפול מיוחד. פציעה או פיסטולה וטחורים יטופלו אף הן בעזרת תרופות (לפחות בשלב הראשון של המחלה). תגובות אלרגיות יטופלו על ידי שינוי של סבון או דטרגנטים, או על ידי שטיפה נוספת של הכביסה לסילוק שיירי סבון.
יש לשנות את התזונה ולהימנע מצריכת מאכלים חריפים, קפה, תה, קולה, בירה, שוקולד, עגבניות ופרי הדר. יש לשפר את ההיגיינה האישית ומצד שני לא לנקות באופן נמרץ ביותר אלא להשתמש ברפידות לניקיון ובתמיסות אשר זמינות בבתי המרקחת. מים בלבד יכולים להיות גם כן יעילים על עור רגיש.
במקרים שלא ניתן לאבחן את הגורם לגירוד, הזרקת תרופות מתחת לעור באזור הנגוע, ירפאו ברוב המקרים את הגירוד בפי הטבעת. יש לחזור שוב לבדיקות נוספות לאחר כשלושה שבועות ולבדוק את יעילות הטיפול.
בכל המקרים של גרד בפי הטבעת מומלץ לשמור על אזור פי הטבעת נקי ויבש ולהימנע מפגיעה מתמשכת של העור משפשוף. יש למרוח 1% של משחה או קרם הידרו-קורטיזון על העור בכמות קטנה פעמיים ביום. במידה ומוטרדים מגירוד במשך הלילה, כדאי ללבוש כפפות מכותנה כדי למנוע גירוד לא רצוני. כאשר מתרחצים או נמצאים באמבט יש להימנע משימוש בסבון מבושם, ובמיוחד אין לשפשף את האזור האנאלי בעזרת ליפה. הסבון מכיל כמות גדולה של אלקליני והשיירים מצטברים בין קפלי העור וגורמים לגירוי ומשנים את החומציות הטבעית של העור. יש להימנע לגמרי משימוש בסבון באזור זה.
לאחר יציאה, במקום לנגב חזק עם נייר טואלט יבש (שעשוי מסיבי עץ) כדאי להשתמש במים זורמים ולא לשפשף. אפשר להשתמש בטלק כדי לשמור על המקום יבש. במשך היום רצוי להשתמש ברפידה של 100% ספיגה, להקפיד שהרפידה תהיה דקה כדי שלא תורגש, אין להשתמש בצמר גפן או בפד קוסמטי. יש להחליף את הרפידה לעתים קרובות במיוחד אם מזיעים. יש להימנע ממזון הגורם ליצירה ולהתהוות של גזים, עיכול קשה או לשלשולים.
אודות מחברי ומתרגמת המאמר
המאמר תורגם מסקירות שכתבו ד״ר לאורה אמיליה קוסינסקי ודוקטור ניקולאס אלכסנדר לה גא׳מה מארצות הברית - חברי האיגוד האמריקאי לניתוחים רקטליים ובעיות במעי הגס. הסקירות נערכו והותאמו לשפה העברית ע״י קנטור סבטלנה - אחות מוסמכת חדר ניתוח (מספר רישיון 159709), בעלת וותק וניסיון רב במחלקות לכירורגיה קולו-רקטלית בהן מבוצעים בין היתר טיפולים שמרניים ו/או ניתוחיים במחלות באזור פי הטבעת כולל טיפולים מתקדמים להסרת טחורים ברמות חומרה שונות (בעיקר 3 עד 4), פיסטולות וטיפולים חדשניים לאיחוי סדקים בפי הטבעת (כולל פיסורה כרונית). הבהרה חשובה - כל האמור במאמר זה הוא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל. תאריך עדכון אחרון: 29/03/2019